Функціонально-семантичне поле темпоральності в англійській та українській мовах.

Автор(и)

  • T.H. Demchuk м. Вінниця

Ключові слова:

темпоральність, функціонально-семантичне поле, категоріальна ситуація, граматична категорія, таксис

Анотація

У статті розглянуто функціонально-семантичне поле темпоральності та засоби вираження його часового значення в англійській та українській мовах. Лексико-семантичні групи слів зі значенням часової семантики в англійській та українській мовах систематизовані на підставі класифікацій, розроблених М. Г. Сенівим для стародавніх мов та М. В. Всеволодовою для російської мови. Виділено національну специфіку використання слів з часовою семантикою в українській та англійській мовах. В результаті дослідження було розроблено виділити класифікацію лексики, яка передає часове значення в англійській та українській мовах, а також згруповано темпоральну лексику у досліджуваних мовах за належністю до частин мови і за лексико-семантичними групами. Встановлено спільні та відмінні риси часової лексики у зіставлюваних мовах.

Посилання

Бондар О. І. Темпоральні відношення в сучасній українській літературній мові : Система засобів вираження / О. І. Бондар. — Одеса : Астропринт, 1996. — 192 с.

Всеволодова М. В. Категория именной темпоральности и закономерности её речевой реализации : автореф. дисс. на соискание ученой степени докт. филол. наук : 10.02.01 “Русский языкˮ / М. В. Всеволодова. — М., 1982. — 20 с.

Всеволодова М. В. Способы выражения пространственных отношений в современном русском языке / М. В. Всеволодова, Е. Ю. Владимирский. — M. : Рус.яз.‚ 1982. — 262 с.

Роль человеческого фактора в языке : Язык и картина мира / Б. А. Серебренников, Е. С. Кубрякова, В. И. Постовалова; [под общ. ред. Б. А. Серебренникова]. — М.‚ 1988. — 248 с.

Сенів М. Г. Функціонально-семантичний аналіз системи просторових i часових відношень (на матеріалі латинської мови) : [Монографія] / М. Г. Сенів. — Донецьк : Донеччина, 1997. — 384 с.

Слюсарева Н. А. Проблемы функциональной морфологии современного английского языка / Н. А. Слюсарева. — М. : Наука, 1986. — 215 с.

Хорнби А. С. Учебный словарь современного английского языка / А. С. Хорнби. — М. : Просвещение, 1984. — 769 с.

Cambridge Advanced Leaner’s Dictionary [Electronic resource] — Access mode : http://dictionary.cambridge.org/.

Hornby A. S. Oxford Advanced Leaners Dictionary / A. S. Hornby. — Oxford : Oxford University Press, 2000. — 562 p.

New Webster’s Dictionary of the English Language. — Delphi : Surjeet publications, 1989. — 1824 p.

Стівенсон Р. Л. Острів скарбів. [Пер. Ю. Корецького] / Р. Л. Стівенсон. — К. : Українознавство, 1994. — Т. 1 — 384 с.

Stivenson R. L. The Treasure Island / R. L. Stivenson. — NY. : Macmillan USA, 1990. — 252 р.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Семантичні й функціонально-прагматичні категорії слова, висловлювання й тексту